Dyrtid og Dugnad

Dyrtid og Dugnad

Skrevet av Inge Five

Publisert 4. aug 2022

Dyrtid og Dugnad

Jeg ble spurt om «hva skal jeg si til tenåringene mine»? Temaet var dyrtid. Inflasjon, boliglånsrenter og alle kostnader for øvrig som stiger mye og raskt.

Jeg ble litt tatt på senga selv om svaret er innlysende og enkelt. Vi må bruke mindre av det som strengt tatt ikke nødvendig for at hjulene i husstanden skal gå rundt. Det er lett å finne disse kostnadene, men det er verre å ta de bort og da særlig når det er de unge i familien som rammes.

Det er ikke lett å være forelder i slike situasjoner. Her er det snakk om å møte null forståelse. «Vi må ha» er innstillingen.

Men når økonomien ikke lenger strekker til er det ingen vei utenom. Ofte når det kommer til økonomi i husstanden er det gjerne en av foreldrene som bærer bekymringsbyrden. Den som regner og regner for hver gang å finne ut at det går mer ut enn det kommer inn. Det er også gjerne hos den kunnskapen om den «hemmelige» gjelden ligger. Korte, dyre kreditter som er tatt opp for å løse ulike behov. Ferien 2022 var for mange muliggjort med ekstra påfyll fra kredittkortet.

Det er ikke menneskelig at en i husstanden skal bære disse bekymringene alene. Om ikke økonomien kan deles så må forståelsen deles. Slik situasjonen nå ser ut på alle kostnadsområder i samfunnet bør det holdes familieråd i de tusen hjem. «Hvordan skal vi som familie løse dette»? Vi vil vel ikke selge huset? Vi ønsker vel å beholde hytta? Vel, da må det innstramminger til. Her kommer styrken i en familiedugnad til sin rett. Hvordan skal vi løse dette sammen?

En familie som «trues» finner samhold gitt at alle er involvert og inkludert i utfordringene som vil vedvare en periode. Det er mye å hente i være bevist sitt forbruksmønster. Trenger vi merkevarer når kopiene er like gode? Må vi feriere som vi alltid har gjort? Må vi ha fire betalingskanaler? Hvordan er det med forsikringene? Hvordan kan vi ta ned strømforbruket? Bruker vi badekar? Mulighetene er svært mange for å ta igjen det renten på boliglånet stiger. Det er veldig mye å hente i de store kostnadsgruppene. Alt av smålån og kredittkort bør samles i et lån med en nedbetalingstid som påvirker likviditeten. Og ikke minst, snakk med banken. Mye å hente der og. Renten sette opp over hele linjen, men det tar ikke bort muligheten til å forhandle den ned.

Oversikt og budsjetter bør få sin store renessanse nå. La det gå konkurranse i å betale minst mulig for alt. Det er faktisk morsomt og givende så utrolig den enn høres ut. Tenke gjennom alle du betaler til og se på hvordan du kan få til å betale mindre. Bli litt grådig, men ikke glem å legge inn noen lyspunkter i form av opplevelser.

Stå den av. Gjør noe, håp er ingen strategi.

Søk her
Ryddi AS,  Bugges veg 2A, 7051 Trondheim
Ryddi AS, Bugges veg 2A, 7051 Trondheim

Org.nummer: 921 647 859

Telefonnummer: 90754768

Inge Five
Inge Five

post@ryddi.no

Gorm Pedersen
Gorm Pedersen

post@ryddi.no

Ryddi logo